Produkty bogate w histaminę i stymulujące jej wytwarzanie oraz inhibitory oksydazy diaminowej
Produkty bogate w histaminę | Produkty stymulujące wytwarzanie histaminy | Blokujące enzym oksydazy diaminowej (DAO) |
Alkohole – wino, piwo, szampan | Soki owocowe i warzywne, napoje gazowane z dodatkami spożywczymi, napoje izotoniczne, wino, piwo | Środki kontrastujące |
Fermentowane produkty mleczne: kwaśne mleko i śmietana, maślanka, jogurt | orzechy ziemne, nugat, czekolada, marcepan, migdały, karmel, marmolada, margaryna, puddingi, cukierki, gumy do żucia; miód | Środki znieczulające |
Sery, szczególnie twarde i półtwarde, pleśniowe (parmezan, blue, roquefort) i topione | Suszone owoce: śliwki, morele, daktyle, rodzynki, figi, owoce kandyzowane, owoce konserwowe | Leki rozkurczowe |
Wybrane warzywa: pomidor, kapusta, szpinak, bakłażan, grzyb, kalarepa, groch, fasola, soczewica, bób, warzywa konserwowe i kiszone | Wybrane owoce: truskawki, maliny, jeżyny, jagody, czerwone i czarne porzeczki, daktyle, kiwi, liczi, morwa, jabłka, śliwki, wiśnie, rabarbar, banany, arbuz, melon, owoce cytrusowe, ananasy, morele, brzoskwinie, winogrona, | Leki pobudzające perystaltykę jelit |
Wybrane owoce: winogrona, ananasy, cytrusy, banany, figi, mango, papaja, śliwki, jagody, truskawki, maliny awokado, rodzynki, owoce konserwowe, orzechy | Wybrane warzywa: ziemniaki (również w wersji przetworzonej), oliwki kiszone warzywa, pomidory, ogórki, groch, rzodkiewki, cukinia, pieczarki, por, cukinia, kukurydza, bakłażany, marchewka, szparagi, buraczki, szpinak, seler, papryka, sałata (z wyjątkiem lodowej) | Diuretyki |
Soki warzywne, coca – cola, kawa, kakao, herbata | Ocet i produkty go zawierające | Antagoniści receptora H2 |
Słodycze: nugat, czekolada, marcepan, marmolada | wybrane przyprawy: cynamon, curry, pieprz, oregano, papryka, kminek | Leki mukolityczne i broncholityczne |
Produkty zbożowe oraz produkty zawierające drożdże | Wybrane zioła: rumianek, szałwia, lukrecja, kora wierzby, liść topoli, kwiat wiązówki, fiołek trójbarwny, kora kaliny, lipa, owoc dzikiej róży, mięta | Antybiotyki |
Ocet i produkty go zawierające (majonez, ketchup, dressingi) | Wybrane przyprawy: liść laurowy, kminek, bazylia, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, kardamon, pieprz kajeński, rozmaryn, estragon, kurkuma, tymianek, oregano | Leki przeciwnadciśnieniowe, przeciwarytmiczne, antyhypotoniczne |
Sosy sojowe i produkty sfermentowane na bazie soi | Mięso peklowane, kiełbasy surowe, wędzone i parzone, pasztety, mięsne konserwy | Analgetyki |
Wybrane ryby i owoce morza: makrela, sardynki, sum, anchois, śledź, tuńczyk, łosoś, sardela, kawior, skorupiaki (homar, małże, kraby, ostrygi), wszystkie konserwy rybne, ryby marynowane, ryby wędzone lub solone | Ryby marynowane, solone i wędzone | |
Mięso czerwone, zwłaszcza wieprzowina, wysokoprzetworzone mięsa i wędliny, podroby, konserwy mięsne | Mleko i jego przetwory | |
Przyprawy: curry, tartrazyna | Produkty zbożowe | |
Nasiona i orzechy | ||
Oleje i oliwa | ||
Dodatki do potraw: barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, przyprawy i substancje wzmacniające smak |
Podczas diety niskohistaminowej najbardziej polecane są produkty pierwszej świeżości.
Dieta uboga w histaminę powinna być skomponowania w oparciu o wymienione produkty żywnościowe:
- woda, kawa i herbata,
- ziemniaki, ryż i makaron, produkty zbożowe;
- świeże produkty i przetwory mleczne takie, jak maślanka, jogurt, twaróg i ser śmietanowy
- warzywa takie jak: sałata, kalafior, brokuły, cykoria, sałata, ogórek, marchew, czosnek, dynia, burak, papryka, pieczarki, rzodkiewka, rabarbar, szparagi, cukinia, cebula,
- owoce takie jak: jabłko, nektarynka, brzoskwinia, śliwka, wiśnie, melon, agrest, jagody, cytryna,
- zioła i przyprawy, olej roślinny, ocet,
- drób, ryby i mięso świeże lub mrożone, świeże jaja.