Nietolerancja histaminy

  Produkty bogate w histaminę i stymulujące jej wytwarzanie oraz inhibitory oksydazy diaminowej

Produkty bogate w histaminęProdukty stymulujące wytwarzanie histaminyBlokujące enzym oksydazy diaminowej (DAO)
Alkohole – wino, piwo, szampanSoki owocowe i warzywne, napoje gazowane z dodatkami spożywczymi, napoje izotoniczne, wino, piwoŚrodki kontrastujące
Fermentowane produkty mleczne: kwaśne mleko i śmietana, maślanka, jogurtorzechy ziemne, nugat, czekolada, marcepan, migdały, karmel, marmolada, margaryna, puddingi, cukierki, gumy do żucia; miódŚrodki znieczulające
Sery, szczególnie twarde i półtwarde, pleśniowe (parmezan, blue, roquefort) i topioneSuszone owoce: śliwki, morele, daktyle, rodzynki, figi, owoce kandyzowane, owoce konserwoweLeki rozkurczowe
Wybrane warzywa: pomidor, kapusta, szpinak, bakłażan, grzyb, kalarepa, groch, fasola, soczewica, bób, warzywa konserwowe i kiszoneWybrane owoce: truskawki, maliny, jeżyny, jagody, czerwone i czarne porzeczki, daktyle, kiwi, liczi, morwa, jabłka, śliwki, wiśnie, rabarbar, banany, arbuz, melon, owoce cytrusowe, ananasy, morele, brzoskwinie, winogrona,Leki pobudzające perystaltykę jelit
Wybrane owoce: winogrona, ananasy, cytrusy, banany, figi, mango, papaja, śliwki, jagody, truskawki, maliny awokado, rodzynki, owoce konserwowe, orzechyWybrane warzywa: ziemniaki (również w wersji przetworzonej), oliwki kiszone warzywa, pomidory, ogórki, groch, rzodkiewki, cukinia, pieczarki, por, cukinia, kukurydza, bakłażany, marchewka, szparagi, buraczki, szpinak, seler, papryka, sałata (z wyjątkiem lodowej)Diuretyki
Soki warzywne, coca – cola, kawa, kakao, herbataOcet i produkty go zawierająceAntagoniści receptora H2
Słodycze: nugat, czekolada, marcepan, marmoladawybrane przyprawy: cynamon, curry, pieprz, oregano, papryka, kminekLeki mukolityczne i broncholityczne
Produkty zbożowe oraz produkty zawierające drożdżeWybrane zioła:  rumianek, szałwia, lukrecja, kora wierzby, liść topoli, kwiat wiązówki, fiołek trójbarwny, kora kaliny, lipa, owoc dzikiej róży, miętaAntybiotyki
Ocet i produkty go zawierające (majonez, ketchup, dressingi)Wybrane przyprawy: liść laurowy, kminek, bazylia, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, kardamon, pieprz kajeński, rozmaryn, estragon, kurkuma, tymianek, oreganoLeki przeciwnadciśnieniowe, przeciwarytmiczne, antyhypotoniczne
Sosy sojowe i produkty sfermentowane na bazie soiMięso peklowane, kiełbasy surowe, wędzone i parzone, pasztety, mięsne konserwyAnalgetyki
Wybrane ryby i owoce morza: makrela, sardynki, sum, anchois, śledź, tuńczyk, łosoś, sardela, kawior, skorupiaki (homar, małże, kraby, ostrygi), wszystkie konserwy rybne, ryby marynowane, ryby wędzone lub soloneRyby marynowane, solone i wędzone
Mięso czerwone, zwłaszcza wieprzowina, wysokoprzetworzone mięsa i wędliny, podroby, konserwy mięsneMleko i jego przetwory
Przyprawy: curry, tartrazynaProdukty zbożowe
Nasiona i orzechy
Oleje i oliwa
Dodatki do potraw: barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, przyprawy i substancje wzmacniające smak

Podczas diety niskohistaminowej najbardziej polecane są produkty pierwszej świeżości.

Dieta uboga w histaminę powinna być skomponowania w oparciu o wymienione produkty żywnościowe:

  • woda, kawa i herbata,
  • ziemniaki, ryż i makaron, produkty zbożowe;
  • świeże produkty i przetwory mleczne takie, jak maślanka, jogurt, twaróg i ser śmietanowy
  • warzywa takie jak: sałata, kalafior, brokuły, cykoria, sałata, ogórek, marchew, czosnek, dynia, burak, papryka, pieczarki, rzodkiewka, rabarbar, szparagi, cukinia, cebula,
  • owoce takie jak: jabłko, nektarynka, brzoskwinia, śliwka, wiśnie, melon, agrest, jagody, cytryna,
  • zioła i przyprawy, olej roślinny, ocet,
  • drób, ryby i mięso świeże lub mrożone, świeże jaja.